Fanér eller massivt trä

Humidorer tillverkas huvudsakligen på något av följande sätt;

  • Med MDF (medium density fiberboard). Humidorens insida är klädd i fanér av spanskt cederträ och utsidan består av fanér i något hårt träslag (oftast körsbär)
  • Hela humidorens skal är tillverkat av massivt trä och är invändigt klädd med spanskt cederträ (ibland tillverkas hela humidoren av detta träslag, även interiören)

Tvärtemot vad många tror, är humidorer av massivt trä inte nödvändigtvis mer hållbara än de tillverkade av fanér. Materialet för att tillverka en humidor av massivt trä är dyrare än fanér, men konstruktionen av en humidor i fanér är betydligt mer komplicerad.
Eftersom fuktnivån inuti humidoren är mycket högre än den utanför kan träet expandera, vilket leder till spänningar i humidorens väggar.
I detta fall har en humidor av fanér fördelen av att MDF-materialet inuti humidoren inte expanderar lika mycket vid ökande fuktighet. Således uppstår färre spänningar i humidoren som kan resultera i sprickor och deformeringar av humidorens lock. Ytterligare en fördel med humidorer i fanér är att högglansig lack-finish tar bättre fäste på fanér i något hårt träslag.

Humidorer i massivt spanskt cederträ är mer mottagligt för märken och småskador, eftersom träet är mycket mjukt. Som tidigare nämnts begränsar det mjuka träet även glansen och hållbarheten av den yttre lacken. Av dessa anledningar är MDF-material idag standard vid tillverkning av humidorer.

fortsätt till ” Humidorens tillslutning”